Vakumlu Konserve Nedir?
- Vakumlu Konserve , konservenin kapama işlemi sırasında içerisindeki oksijenin uzaklaştırıldığı bir teknolojidir .
- Bu teknoloji, birinci operasyonda gövdeye oturan kapağın ikinci operasyonla vakum uygulanarak hermetik kapatılması işlemidir. Bu teknoloji ile konservenin içindeki oksijen uzaklaştırılarak oksijen ile gıda arasındaki kimyasal tepkime hızı yavaşlatılmış ayrıca aerobik mikroorganizma gelişimi ve oksidasyon problemi asgari düzeye indirilmiş olur. Ürünün rengi, tadı, görünüş ve kokusu doğala en yakındır.
- Vakumlu Konservede üründen suya geçen besin değeri miktarı azaldığı için tüketici üründen daha fazla yararlanmış olur .
- Oksijen yüzdesi ihmal edilebilecek kadar düşük olduğundan ürünün rengi , tadı, görünüş ve kokusu doğala en yakın olarak korunmaktadır.
- Konserve kutularında vakumun yüksek olması ürün yapısının zamanla değişimini minimuma indirir ve ilk günkü gibi kalmasını sağlar.
- Bu teknoloji mikrobiyal üremeyi minimuma indirdiği için ürünlere katkı maddesi kullanılmadan daha uzun raf ömrü sağlamaktadır. Ayrıca vakum oluşumu kutu içeriğinin kutuya olan korozif etkisini azaltır.
- Kutu içerisindeki hava uzaklaştırılarak ısıl işlem sırasında genleşen havanın kutuya basınç uygulaması azaltılmış olur. Bu sayede kutuda veya kenetlerde oluşabilecek deformasyon engellenmiş ve hermetik yapı korunmuş olur.
- Sıcak dolumla elde edilen vakum işlemine gerek kalmadan soğuk dolum da yapılarak hem ürünün duyusal özellikleri korunmuş olur hem de kutu kapağında iç bükey yapı sağlanarak kapama işleminin sağlıklı olduğunun görsel kontrolü yapılmış olur.